×

Registration

Profile Informations

Login Datas

or login

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

Handschoenen

Of je nou wil of niet, vroeg of laat kom je zeer waarschijnlijk in aanraking met disposable handschoenen. Vorige keer schreven we al over verschillende manieren waarop je wegwerphandschoenen binnenshuis kunt gebruiken. Vandaag besteden we aandacht aan disposable handschoenen voor professioneel gebruik, met name in de zorgsector en de voedingsindustrie. Zowel latex, vinyl als nitril handschoenen staan bekend om hun goede hygiënische eigenschappen. En dan bestaan er ook nog eens PE handschoenen! Hoe weet je dan welke je moet kiezen? Met onderstaande tips koop je nooit meer de verkeerde soort.

1) MATERIAAL

LATEX:

Latex wordt gemaakt van rubber en heeft dus als voordeel dat het zeer stevig en elastisch is. Andere pluspunten zijn de goede, comfortabele pasvorm en de hoge tastgevoeligheid. Daar staat tegenover dat sommige mensen allergisch zijn voor latex en daardoor geen latex handschoenen kunnen gebruiken. Latex handschoenen bieden bescherming tegen bacteriën, virussen en (anorganische) chemische stoffen, maar zijn minder geschikt als je werkt met olie of vet.

NITRIL:

Nitril handschoenen worden gemaakt van synthetische polymeren, die na vulkanisatie dezelfde eigenschappen vertonen als rubber. Ze kunnen gedragen worden door mensen met een latexallergie, zijn stevig en goed bestand tegen scheuren en perforatiegaten. In tegenstelling tot latex is nitril ook bestand tegen oliën en vetten (maar niet tegen ketonen, oxiderende zuren en stikstof). Hier zit wel een prijskaartje aan; handschoenen van nitril zijn over het algemeen wat duurder dan die van latex of vinyl.

VINYL:

Vinyl handschoenen zijn het dunst en het meest kosteneffectief. Ze zijn echter ook het minst goed bestand tegen perforatie en chemische belasting. Als je werkt met potentieel gevaarlijke stoffen, kun je dus beter niet voor vinyl kiezen. Wanneer je de handschoenen draagt om de voedselhygiëne te bevorderen of je handen te beschermen tegen vuil, kunnen vinyl handschoenen vaak prima volstaan. Ook indien comfort en nauwkeurigheid niet de hoogste prioriteit hebben of de handschoenen vaak gewisseld worden, is vinyl ideaal.

PE: 

PE handschoenen zijn minder bekend, maar onder bepaalde omstandigheden wel handig, zijn wegwerphandschoenen van polyetheen. Dit materiaal ontstaat door de polymerisatie van etheen en heeft aardolie als grondstof. Het grote voordeel van PE is de lage prijs. Zeker bij handelingen waarbij ze maar kort gedragen worden, zijn PE handschoenen kostenbesparend. Ze zijn door hun ruime pasvorm echter minder geschikt voor nauwkeurige werkzaamheden en bieden geen bescherming tegen virussen.

2) GEPOEDERD/ONGEPOEDERD:

In handschoenenland wordt er niet alleen onderscheid gemaakt tussen de verschillende materialen, je hebt ook nog de keuze tussen gepoederde en ongepoederde handschoenen. Een gepoederde handschoen is aan de binnenkant voorzien van een laagje maiszetmeel. Dit zorgt ervoor dat je hem makkelijker aantrekt. Verder wordt vocht en zweet beter opgenomen in gepoederde handschoenen. Als je ze langere tijd draagt, geeft dit een comfortabeler gevoel. Toch zijn gepoederde handschoenen niet in elke werkomgeving ideaal. In de voedingsindustrie zijn ze bijvoorbeeld niet toegestaan, omdat er geen poeder in het voedsel terecht mag komen. Ongepoederde handschoenen zijn vaak duurder dan hun gepoederde broertjes en zusjes. Dit komt doordat disposable handschoenen standaard geproduceerd worden met poeder en er een extra handeling uitgevoerd moet worden voor het verwijderen van het poeder.

3) SECTOR:

Latex wordt het meest gebruikt in de medische wereld, omdat het zeer geschikt is voor nauwkeurige handelingen. Bij allergische reacties is nitril een goed alternatief. Ook in laboratoria kunnen beide materialen gebruikt worden, al heeft nitril een hogere weerstand tegen chemische stoffen. In de voedingsmiddelenindustrie hebben gepoederde handschoenen zoals gezegd niet de voorkeur. Vanwege de weerstand tegen vocht en vetten is nitril een verstandige keuze, maar er bestaan ook latex handschoenen die food approved zijn. Bij de uitgifte van voedingsmiddelen, bijvoorbeeld een broodjeszaak, wordt vaak voor vinyl gekozen door de lagere prijs. Tot slot wordt er in de technische industrie vaak gebruik gemaakt van nitril handschoenen, omdat deze beter dan latex bestand zijn tegen petroleumproducten. PE handschoenen zijn niet geschikt voor ziekenhuizen, maar wel voor tankstations. De lange variant, ook wel bekend als veterinaire handschoen, wordt vaak gebruikt door dierenartsen.

4) KLEUR:

Latex en vinyl handschoenen zijn er in het wit en in het blauw. Wit is redelijk standaard, behalve in de voedingsindustrie, waar blauw de boventoon voert. Mocht er een handschoen in het eten terecht komen, dan is een blauwe handschoen immers sneller op te sporen. Nitril handschoenen zijn er niet alleen in het wit en blauw, maar ook in het geel, groen, oranje, roze, rood, paars en zwart. Dit biedt je de mogelijkheid om kleurcodering toe te passen en het risico op kruisbesmetting te verminderen. Bovendien ziet het er leuker uit en geeft het een andere (luxere) uitstraling.

Moraal van dit verhaal: bedenk van tevoren goed wat je wensen zijn, in welke branche je werkt en tegen welke stoffen de handschoenen bescherming moeten bieden. Met bovenstaande tips wordt de keuze hopelijk wat eenvoudiger. Heb je toch nog vragen of wil je graag een persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op.

Tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

17 product(en)

Tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

17 product(en)