×

Registration

Profile Informations

Login Datas

or login

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

Desinfectiemiddelen

Zijn desinfectiemiddelen Hallal?

Het belang van een goede reiniging en desinfectie in de voedingsindustrie moge duidelijk zijn. Zonder een optimale hygiëne is het onmogelijk om de voedselveiligheid te waarborgen. Er is echter een toenemende discussie over de vraag of desinfecterende middelen wel halal zijn. Daarom geven we vandaag antwoord op de vraag; Zijn desinfectiemiddelen halal?

ETHANOL IN DESINFECTIEPRODUCTEN

De meeste soorten desinfecterende spray en doekjes bevatten ethanol. In enkele andere producten, zoals handgel, is IPA het werkende bestanddeel. Ethanol en IPA zijn allebei vormen van alcohol. In de islamitische wereld is alcohol niet toegestaan, omdat het schade kan toebrengen aan lichaam en geest. In dat opzicht is een desinfectiemiddel dus niet halal.

MAAR…

Er is echter een verschil tussen de alcohol die je consumeert (wijn, bier…) en de alcohol die je gebruikt met schoonmaken. In schoonmaakmiddelen zit slechts een kleine hoeveelheid ethanol. Bovendien laten ze na gebruik geen residu achter als je je houdt aan het wettelijke gebruiksvoorschrift (WG) en dát is waar het in feite om gaat. Het voedsel dat je bereidt op het gedesinfecteerde oppervlak kan zodoende geen ethanol meer opnemen. Er zit dus geen alcohol in het eindproduct. Alleen als je je niet houdt aan de grenswaarde – je wacht niet na gebruik of je verknipt een stuk natte wipe tussen je kippenvlees – kan er ethanol overgedragen worden.

HOE BLIJF IK ONDER DE GRENSWAARDE?

Het wettelijke gebruiksvoorschrift wordt vastgesteld door het CTGB, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Bij de desinfectiemiddelen van SOP staat deze gewoon op het etiket.

Kortom: als je gewoon de gebruiksaanwijzing volgt, is er geen bezwaar voor het gebruik van ethanol als schoonmaak- of desinfectiemiddel.